Věnečky
[02.08.2025]
250ml vody
100g másla
špetka soli
150g hladké mouky
4 vejce
Postup:
- Vodu, máslo a sůl dej do hrnce a přiveď k varu.
- Najednou vsyp mouku a rychle míchej, až se těsto spojí a začne se odlepovat od stěn (asi 1–2 minuty).
- Těsto přendej do mísy a nech 5–10 minut vychladnout.
- Poté postupně zašlehávej vejce – jedno po druhém. Každé vejce pořádně vmíchej, než přidáš další. Výsledné těsto má být hladké, lesklé a mírně tuhé.
- Přendej do cukrářského sáčku a tvaruj věnečky na plech s pečicím papírem.
Peč:
- 220 °C (horkovzdušná 200 °C) asi 10 minut (věnečky se zvednou),
- pak sniž na 170 °C a dopékej asi 15–20 minut, dokud nejsou dozlatova.
- Neotvírej troubu první minuty! Jinak spadnou.
možno:
- Předehřát troubu s plechem na dně.
- Když dáš věnečky dovnitř, vlij trochu horké vody na spodní plech (např. 1–2 dcl).
- Pára pomůže, ale není nutná.
- Pokud chceš „ultra profesionální“ vzhled s velkým dutým středem, zkus páru přidat.
- Pokud pečeš poprvé, klidně ji vynechej – hlavní je dobře udělané těsto a neotvírat troubu prvních 15 minut.
- Rychle zavři troubu, aby pára zůstala uvnitř
Jak poznat správně upečené věnečky:
Barva
Musí mít hezkou zlatavou barvu po celém povrchu, nejen zespodu.
Bledé věnečky jsou ještě vlhké uvnitř → riziko, že spadnou.
Povrch
Povrch by měl být suchý a pevný, ne měkký nebo mastný.
Pokud je povrch stále měkký, znamená to nedopečení.
Zvuk při poklepání
Poklepej na věneček – má znít dutě (jak prázdná skořápka).
Pokud je zvuk tlumený nebo „mokvý“, chce to ještě dopéct.
Neotvírat troubu příliš brzy
Minimálně prvních 15 minut nesmíš troubu otevírat.
Náhlý únik páry a tepla způsobí, že věnečky spadnou.
Doplňkové dopečení
Po vypnutí trouby nech věnečky v troubě s pootevřenými dvířky cca 5–10 minut.
Pomůže to vysušit vnitřek a stabilizovat tvar.
Bonus:
pokud věnečky spadnou, je to většinou kvůli:
Nedostatečnému dopečení (vlhké těsto uvnitř)
Otevření trouby během pečení
Nízké teplotě pečení (těsto nezpevní dostatečně rychle)
krém
vanilkový pudink
krém
vanilkový pudink
300ml mléka
250g másla
150g cukru moučka
3 PL rumu
postup:
uvařit pudink a nechat vychladnout
opatrně v míchat máslo, cukr a rum
naplnit do věnečků a přidat šlehačku
je možné použít crème pâtissière http://www.badabadaba.cz/jidlo/172-pte-sucree.html
Cukrová poleva
Ingredience:
150 g práškového cukru
2–3 lžíce horké vody (nebo citronové šťávy pro lehce kyselejší chuť)
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce rumu
Postup:
Práškový cukr prosej do misky, aby nebyly hrudky.
Postupně přidávej horkou vodu, citronovou šťávu a rum a míchej, až vznikne hladká, hustá, ale tekutá poleva.
Pokud je poleva příliš řídká, přidej trochu cukru. Pokud je příliš hustá, přilij trochu vody.
Polevu rovnoměrně nanes na vychladlé věnečky pomocí lžíce nebo namáčením povrchu.
Tipy:
Poleva rychle ztuhne, tak pracuj rychle.
Pokud chceš lesklejší polevu, můžeš přidat trochu rozpuštěného másla (1 lžičku).
Poleva s citronem dodá svěžest a krásný kontrast sladkosti.
KRÉMY
KRÉMY
Karamelová varianta:
Ingredience:
1 karamelový pudink (nebo vanilkový)
300 ml mléka
250 g másla
150 g moučkového cukru
3 lžíce rumu (volitelné)
100 g cukru krystal (na karamel)
Postup:
Z karamelového pudinku a mléka uvař hustý pudink. Nech úplně vychladnout.
Z 100 g krystalu připrav karamel: v suchém hrnci ho pomalu roztav, až zezlátně, zalij asi 50 ml horké vody (opatrně, prská!), nech rozpustit na hladký karamelový sirup. Můžeš ho vmíchat do horkého pudinku.
Máslo vyšlehej s moučkovým cukrem do pěny.
Po částech zašlehávej vychladlý pudink.
Na závěr můžeš přidat trochu rumu nebo vanilky pro jemnost.
Pokud nemáš karamelový pudink, použij vanilkový + domácí karamel (viz výše).
Čokoládová varianta:
Ingredience:
1 čokoládový pudink (nebo kakaový)
300 ml mléka
250 g másla
120–150 g moučkového cukru (dle sladkosti čokolády)
80–100 g hořké čokolády (nebo 3–4 lžíce kakaa)
3 lžíce rumu (volitelně)
Postup:
Uvař čokoládový pudink v 300 ml mléka, nech vychladnout.
Pokud chceš výraznější čokoládovou chuť, vmíchej do horkého pudinku nalámanou hořkou čokoládu, nech rozpustit a promíchej.
Máslo vyšlehej s cukrem do pěny.
Zašlehávej po částech studený pudink.
Přidej rum nebo trochu kávy pro chuťovou hloubku.
Pokud nemáš čokoládový pudink, použij vanilkový + 2 lžíce kvalitního kakaa + čokoládu navíc.