Hráškový krém z mraženého hrášku

[10.07.2025]
1 lžíce másla nebo oleje
1 malá cibule (nasekaná)
1 stroužek česneku (volitelné)
350 g mraženého hrášku
250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (může být i voda + bujon)
Sůl, pepř podle chuti
50ml mléka
(Volitelně) krutony nebo opečená slanina na ozdobu

Postup:

  1. Orestuj cibuli:
    Na másle nebo oleji osmahni cibuli do zesklovatění (cca 5 minut). Můžeš přidat i nasekaný česnek na poslední minutu.

  2. Přidej hrášek:
    Vsyp mražený hrášek a chvíli restuj (1–2 minuty).

  3. Zalij vývarem:
    Přilij vývar tak, aby byl hrášek ponořený (raději méně – zředíš později podle chuti). Vař cca 5–7 minut, dokud hrášek nezměkne.

  4. Rozmixuj:
    Pomocí tyčového mixéru (nebo stolního) polévku rozmixuj do hladkého krému.

  5. Dochucuj:
    Osol, opepři, můžeš přidat trochu smetany a případně i čerstvou mátu nebo petržel.

  6. Podávej:
    S krutony, opečenou slaninou nebo kapkou smetany navrch.







přidat komentář