Hráškový krém z mraženého hrášku
[10.07.2025]
1 lžíce másla nebo oleje
1 malá cibule (nasekaná)
1 stroužek česneku (volitelné)
350 g mraženého hrášku
250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (může být i voda + bujon)
Sůl, pepř podle chuti
50ml mléka
(Volitelně) krutony nebo opečená slanina na ozdobu
Postup:
-
Orestuj cibuli:
Na másle nebo oleji osmahni cibuli do zesklovatění (cca 5 minut). Můžeš přidat i nasekaný česnek na poslední minutu. -
Přidej hrášek:
Vsyp mražený hrášek a chvíli restuj (1–2 minuty). -
Zalij vývarem:
Přilij vývar tak, aby byl hrášek ponořený (raději méně – zředíš později podle chuti). Vař cca 5–7 minut, dokud hrášek nezměkne. -
Rozmixuj:
Pomocí tyčového mixéru (nebo stolního) polévku rozmixuj do hladkého krému. -
Dochucuj:
Osol, opepři, můžeš přidat trochu smetany a případně i čerstvou mátu nebo petržel. -
Podávej:
S krutony, opečenou slaninou nebo kapkou smetany navrch.