Míša řezy
[28.09.2025]
Těsto:
260g polohrubé mouky
260g polohrubé mouky
240g mléka
200g cukru krupice
170g oleje
3 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
15g kakaa na pečení
Krém:
750 g tvarohu ve vaničce
250 g másla
1 vanilkový cukr
100 g cukru moučka (nebo podle chuti)
Dále:
čokoládová poleva
na slabou vrstvu pro skleničkovýho míšu jsem použil (plech 30x20):
mouka polohrubá: 85 g
mléko: 80 g
cukr krupice: 65 g
olej: 55 g
vejce: 1 ks
prášek do pečiva: 4 g
kakao: 5 g
Postup přípravy
Plech o velikosti 30x40 cm vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Bílky vyšleháme s cukrem do měkkého sněhu. Postupně zašleháme žloutky a velmi opatrně vmícháme i olej, aby vaječná pěna zůstala stále nadýchaná. Zlehka promícháme.
Do vaječné směsi přisypeme po částech prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Těsto podle potřeby doředíme mlékem.
Hotové těsto nalijeme do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřeme. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut (nebo podle zkušenosti s vlastní troubou).
Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím připravíme krém.
V menším hrnci rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Do mísy dáme tvaroh, přidáme do něj zchladlé máslo, moučkový a vanilkový cukr a vše ušleháme do hladkého krému. Krém necháme asi 30 minut ztuhnout v lednici.
Vychlazený krém rozetřeme na korpus a uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny.
Poté řezy polijeme čokoládovou polevou a znovu uložíme do lednice, kde necháme chladit alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Jak rozpustit čokoládu na polevu
Moučník krájíme nahřátým nožem na úhledné řezy a podáváme.
https://www.toprecepty.cz/recept/10838-misa-rezy/
upečeno 28.9.2025
