Pâte sablée (sladké křehké těsto) - těsto na tartaletky
[31.07.2025]
jemné, máslové a velmi křehké
Je o něco jemnější a ještě víc křehká než pâte sucrée (slovo sablée znamená "písečná").
Chuťově velmi lahodná, skoro máslová – ale trochu křehčí při manipulaci.
velmi chutné, jemné, luxusní výsledek – jen křehčí na manipulaci.
velmi chutné, jemné, luxusní výsledek – jen křehčí na manipulaci.
Ingredience:
250 g hladké mouky
150 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
100 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
špetka soli
(volitelně 1–2 lžíce studené vody nebo mléka, pokud se těsto špatně spojuje)
Postup:
- V míse smíchej mouku, cukr, vanilku a sůl.
- Přidej máslo a prsty zpracuj na drobenku.
- Vmíchej žloutek a rychle spoj těsto. Pokud se nedrží pohromadě, přidej lžíci studené vody.
- Zabal a nech odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu.
- Stejný postup pečení jako výše – rozválej, dej do formy, propíchej, peč naslepo.
Tipy:
Těsto nikdy příliš nehněť – jen spojit, jinak bude tuhé.
Můžeš upéct i den předem – po upečení skladuj v uzavřené dóze.