Pražská koule
[10.07.2025]
Suroviny (cca 8–10 koulí)
Na těsto:
3 vejce
90 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
špetka soli
Varanta
2 vejce, odděleně
30 g krupicového cukru
50 g hladké mouky
15 g vody
Bílky a cukr společně vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky lehce prošleháme s vodou, přidáme asi třetinu mouky a promícháme. Ihned spojíme s ušlehaným sněhem, následně vmícháme zbytek prosáté mouky.
Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10 mm nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení buflery o průměru 4 cm (minimálně 28 kusů). Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C horkovzduch dozlatova asi 15-20 minut.
Na náplň (máslový krém):
100 g másla (měkkého)
100 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
6g kakaa (pro výraznější chuť 8-10g)
případně trochu silné kávy na dochucení
Alternativní krém
40 g hořké čokolády (50–60 % kakaa)
40 g šlehačky (33 %)
40 g másla (měkkého)
40 g oříškové pasty (vlašské ořechy nebo arašídy jemně mleté)¨
Čokoládu a oříškovou pastu zalijeme horkou smetanou, necháme chvilku odstát. Pak vymícháme dohladka. Necháme zchladnout a zhoustnout, pak zašleháme máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkáme na polovinu buflerů, spojíme s druhou polovinou a dáme zatuhnout.
Čokoládu a oříškovou pastu zalijeme horkou smetanou, necháme chvilku odstát. Pak vymícháme dohladka. Necháme zchladnout a zhoustnout, pak zašleháme máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkáme na polovinu buflerů, spojíme s druhou polovinou a dáme zatuhnout.
Cukrový rozvar
300 g krupicového cukru
130 g vody
150 g sekaných lískových oříšků
Cukr s vodou svaříme na teplotu 113 °C. Do rozvaru máčíme postupně ztuhlé koule a ihned obalíme v pražených lískových oříšcích. Necháme vychladnout.
Na obalení:
100 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 % kakaa)
20g másla nebo smetany (na zjemnění)
40–50 g jemně mletých vlašských ořechů (nebo arašídů)
(volitelně) 1 lžička rumu nebo silné kávy
Čokoládová poleva
200 g hořké čokolády + 50 g kokosového oleje
100 g mléčné čokolády + 25 g kokosového oleje
100 g karamelové čokolády
Čokolády odděleně rozpustíme a postupně v nich namočíme všechny koule. Vytvoříme 8 hořkých, 4 mléčné, 2 karamelové.
Servírujeme v pyramidě na čtvercovém talíři. Koule sestavíme do pyramidy o třech patrech, tak aby v každém byla viditelná jen jedna barva. (Druhá karamelová bude uprostřed spodního patra mezi hořkými.)
papírové košíčky
Postup
1. Piškotové těsto:
Odděl žloutky a bílky.
Vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny.
Zvlášť ušlehej bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Do žloutkové pěny vmíchej mouku a poté lehce vmíchej sníh.
Těsto rozetři na pečicí papír do tenké vrstvy (na celý plech) a peč 7–10 minut na 180 °C dozlatova.
2. Vystřihování koleček:
Z vychladlého piškotu vykrajuj kolečka o průměru cca 5cm (např. skleničkou) – musíš mít vždy 2 na jednu kouli.
3. a) Krém:
Utři máslo s cukrem, přidej rum, kakao a případně lžičku silné kávy.
Krémem spojuj piškotová kolečka a navrch dej větší „čepici“ krému do tvaru kopule.
3. b) alternativní krém
Čokoládu nalámej do mísy.
Šlehačku zahřej (nevařit) a zalij jí čokoládu, promíchej do hladka.
Přidej oříškovou pastu, dobře rozmíchej.
Po vychladnutí přimíchej měkké máslo a vyšlehej do hladkého krému.
4. Obalení koulí
Koule obal lehce v moučkovém cukru (případně smíchaném s vanilkovým cukrem).
Nech cukr dobře přilnout.
5. Poleva:
Rozpusť čokoládu s máslem ve vodní lázni.
Každou kouli polij nebo namoč do polevy a nech ztuhnout v papírovém košíčku.
aby byl piškot tužší (sušší) je možné ho nechat po u pečení 2-4 hodiny (asi to může být i přes noc), nebo na 50st. cca 20-30 minut
místo vykrajování se dá udělat "bobek" a nechat upéct větší piškotu
upečena zašedlá varianta 10.7.-11.7.2025
https://blog.decodoma.cz/prazske-koule-z-domaci-cukrarny/ (tohle je spíš pro postup než pro ingredience)