Medovník / Marlenka

[09.07.2025]
Marlenka - těsto

500g hladké mouky
100g moučkového cukru
120g medu
60g sádla (zkusit 100g, minule to bylo extrémně elastický a rozválení bylo náročný jako prase, bylo to tuhý a pořád se to smrskávalo)
2 vejce
15g jedlé sody
60g mléka
volitelně 4-5g vanilkového extraktu

Medovník - těsto
500g hladké mouky
150g cukru (krystal nebo moučkový)
100g medu
100g másla
2 vejce
5g jedlé sody
2.5g skořice
1 vanilkový cukr

Klasický krém
Typická chuť originální Marlenky, krém je hutný, bohatý, výrazně sladký

250g / 200g změklého másla
1 plechovka (250g) / 375g slazeného kondenzovaného mléka (Salko, ideálně vařené 2 hodiny = karamelové)
poměr 1:1 máslo / salko pro medovník (slabší vrstvy krému)
poměr 2:3 máslo / salko pro Marlenku (silnější vrstvy krému)

Alternativní krém
jemný, lehký, méně sladký než klasický, má krémovější, méně mastnou chuť

500ml mléka
40g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
100g moučkového cukru
200g másla


Postup – těsto Marlenka:

1) Vodní lázeň:
Do mísy (která může nad páru) dej:

  • med, cukr, sádlo (nebo máslo), vejce, mléko.
    Mísu postav nad páru a šlehej metličkou cca 5–8 minut, až směs zesvětlá a lehce zhoustne.

2) Přidej sodu – dobře rozmíchej (směs trochu napění a zesvětlá).

3) Odstav z páry.
Přisypávej mouku po částech a míchej vařečkou nebo hákem. Nakonec vypracuj měkké, trochu lepivé těsto. Nech ho chvíli odležet (cca 2 hodiny).

4) Rozděl těsto na 4–6 dílů (dle požadovaného počtu plátů).

5) Vyválej tenké placky (2-3mm) (na pečicí papír, podsypávej moukou).
Před pečením můžeš odkrojit podle šablony (např. dortová forma cca 22-24 cm).
aby nebyly více upečené okraje, tak je dobré udělat průměr o 2cm větší a hned po upečení ho vykrojit na požadovaný tvar

6) Peč na 170–180 °C asi 5–7 minut, dokud okraje lehce nezrůžoví.


Postup - těsto Medovník
V kastrůlku rozpusť med, máslo a cukr. Nech trochu vychladnout.
Přidej vejce a dobře promíchej.
Smíchej mouku s jedlou sodou a kořením.
Přidej suché suroviny do tekuté směsi a vypracuj těsto.
Těsto rozděl na cca 6 placek, vyválej na velikost formy (24 cm).
Peč na 180 °C asi 5–7 minut každou placku. Nech vychladnout.


Postup – krém:

1) Máslo vyšlehej do pěny.
2) Postupně přidávej po lžících slazené kondenzované mléko a šlehej do hladka a nadýchané konzistence.
3) Krém by měl být hustý, hladký a dobře roztíratelný.

Postup - Alternativní krém

1) V části mléka rozmíchej mouku, žloutky, vanilkový a moučkový cukr – dobře prošlehej.
2) Zbytek mléka přiveď k varu a za stálého míchání přilij směs.
3) Vař do zhoustnutí (podobně jako hustý pudink), pak nech úplně vychladnout.
4) Změklé máslo ušlehej a postupně do něj zašlehávej vychladlý krém po lžících.

Jak připravit drobenku na Marlenku:

  1. Ořež placky při pečení (nebo po upečení) do přesného tvaru (kruh).

  2. Nech ořezky úplně vyschnout — můžeš je nechat pár dní na vzduchu nebo je lehce dosuš v troubě na nízkou teplotu (např. 80 °C asi 10–15 minut), aby byly opravdu křupavé a suché.

  3. Rozdrť ořezky na drobno — můžeš použít mixér, sekáček na bylinky, nebo je ručně rozdrolit na menší kousky.

  4. Posyp dort – posyp drobenkou boky i vrch dortu, přitiskni ji lehce rukama nebo lžící, aby držela na krému.



Složení dortu:
Pláty promazávej krémem (před namazáním krémem je možné potřít i rumem)
zatěžkej přes noc (stačí zabalit do alobalu a nechat v lednici do druhého dne odležet),
můžeš posypat ořechy, drobečky z odkrojků (možné přidat i moučkový cukr), nebo polít čokoládovou polevou (pokud budeš zatěžkávat až po odstranění zatěžkání)

Vlastnost Vařený krém Máslo + Salko
Sladkost Mírná Vysoká
Konzistence Jemná, krémová Hustá, pevná
Chuť Jemná, máslovo-mléčná Sladká, karamelovo-máslová
Zvláčnění plátů Rychle (do 1–2 dní) Pomaleji (2–3 dny)
Trvanlivost 3–5 dní 7–10 dní
Typ dortu Domácí medovník „Originál“ Marlenka

Medovník
tradiční domácí medový dort, více variabilní recepty, silnější kořeněná chuť.


Tradiční medový dort v české, slovenské i širší středoevropské kuchyni.

Peče se z medového těsta s přídavkem jedlé sody nebo prášku do pečiva.

Má několik tenkých placek, které se promazávají medovým nebo máslovým krémem (často smetanový nebo máslový krém s medem, někdy i s ořechy).

Chuť je výrazná medová s jemným nádechem koření (skořice, hřebíček, vanilka).

Může být různě zdobený (ořechy, drobenka, čokoláda).

Marlenka
značka medového dortu s pevně danou recepturou, jemnější těsto, hutnější krém, sladší.

Komerčně známá značka medového dortu, původem z Arménie, ale velmi populární v Česku a na Slovensku.

Má specifické složení těsta a krému, které je podle originální receptury poměrně pevně dané (více vrstev a specifický krém z másla a kondenzovaného mléka).

Většinou více vrstev než tradiční medovník, každá vrstva je velmi tenká a těsto je měkčí a vlhčí.

Krém je sladší a hutnější, často s použitím slazeného kondenzovaného mléka (Salko) a másla.

Výrazná medová chuť, ale také méně kořeněná než některé medovníky.

Často se Marlenka prodává jako hotový dort, známý svou stálou kvalitou.

upečeno 10.7.2025






přidat komentář