Honzovy buchty

[13.06.2025]
250 ml vlažného mléka
112 g Hery (nebo másla), rozpuštěné a vlažné
Trocha rumu (cca 1-2 lžíce, pro lepší chuť a vláčnost)
2 vejce
1 lžička citronového aroma Dr. Oetker (nebo jemně nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu)
600-620 g hladké mouky (začněte s 600 g a případně přidejte)
1 balíček vanilkového cukru
112 g krupicového cukru
3/4 kostky čerstvého droždí (cca 31 g)
1 lžička soli
Špetka mletého muškátového květu (nepovinné, pro aroma)

tvarohová náplň: 250g jemný tvaroh; 50g cukru; balení vanilkového cukru; žloutek (může být pár kapek citronu) - náplň do poloviny těsta - do druhé poloviny jsem dal povidla

1. Příprava kynutého těsta

  1. V domácí pekárně (DP): Všechny ingredience vložte do domácí pekárny v pořadí, jak je uvedeno v návodu k DP (obvykle tekuté, pak sypké, nakonec droždí na vrch). Zapněte program „Těsto“ nebo „Kynuté těsto“.
  2. Klasickým způsobem:
    • Kvásek: Do malé misky nalijte trochu vlažného mléka (asi 100 ml), přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Lehce promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
    • Míchání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl a špetku muškátového květu. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěnou Heru/máslo, rum, vejce a citronové aroma/kůru.
    • Hnětení: Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte postupně trochu mouky.
    • Kynutí: Těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 60-90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava náplní

  1. Maková náplň: Pokud používáte hotovou, připravte ji dle návodu. Pokud děláte domácí, uvařte mletý mák s mlékem a cukrem, přidejte povidla, rum a skořici.
  2. Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a případně žloutkem a rozinkami.

3. Tvarování a pečení buchet

  1. Příprava plechu: Připravte si větší plech a vymažte ho tukem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Tvarování buchet: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Rozdělte ho na stejné díly (cca 16-20 kusů). Každý díl zploštěte na malou placku, doprostřed dejte lžíci vybrané náplně. Okraje těsta důkladně spojte k sobě, aby náplň nevytekla, a vytvarujte úhledný bochánek.
  3. Skládání na plech: Buchty skládejte na připravený plech těsným způsobem vedle sebe, aby se při pečení spojily. Před pečením můžete každou buchtu zlehka potřít rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily.
  4. Pečení: Předehřejte troubu na 170-180 °C. Buchty pečte přibližně 25-35 minut, nebo dokud nebudou krásně zlatavé a propečené.

upečeno 20 buchet, těsto v DP je super

upečeno 13.6.2025

https://primainspirace.cz/2025/06/10/honzovy-buchty-vlacne-povidlove-a-makove-plnene-bochanky-jako-od-babicky/






přidat komentář