Recept na sugo na pizzu a passata
Ingredience (na cca 300 ml omáčky):
-
400g konzerva kvalitních drcených loupaných rajčat (nebo passata)
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1–2 stroužky česneku (jemně nasekané nebo prolisované)
-
1 čajová lžička sušeného oregano (nebo pár lístků čerstvé bazalky)
-
1/2 čajové lžičky soli (dle chuti)
-
špetka cukru (pokud jsou rajčata hodně kyselá)
-
čerstvě mletý pepř dle chuti (volitelné)
Postup:
-
Na pánvi na středním plameni rozehřej olivový olej.
-
Přidej nasekaný česnek a lehce ho osmaž, jen dokud nezačne vonět (pozor, aby nezhořkl).
-
Přidej drcená rajčata (nebo passatu) a dobře promíchej.
-
Přidej oregano, sůl, pepř a případně cukr.
-
Nech omáčku asi 10–15 minut jemně probublávat, aby se chutě spojily a omáčka lehce zhoustla.
-
Na závěr můžeš přidat čerstvou bazalku, pokud chceš.
-
Nech omáčku vychladnout, pak ji rovnoměrně rozetři na pizza těsto před pečením.
Tipy:
-
Pokud nemáš čas nebo chceš opravdu jednoduchou verzi, můžeš sugo i pouze smíchat za studena bez vaření, ale krátké provaření zvýrazní chuť.
-
Česnek můžeš vynechat, pokud chceš jemnější chuť.
-
Kvalitní rajčata jsou základ — vyplatí se použít dobrá loupaná rajčata nebo passatu.
Jak vyrobit domácí passatu
Ingredience:
-
Zralá rajčata (nejlépe odrůda San Marzano nebo jiná masitá rajčata)
-
Sůl (dle chuti)
-
(Volitelně) trochu olivového oleje
Postup:
-
Rajčata spař:
-
Udělej na rajčatech malý křížek na spodní straně.
-
Vhoď je na 30-60 sekund do vroucí vody, pak je rychle přesuň do ledové vody.
-
Díky tomu půjde slupka snadno sloupnout.
-
-
Oloupej rajčata:
-
Sloupni slupku, měla by jít lehce dolů.
-
-
Odstraň semínka (volitelně):
-
Rajčata rozpůl nebo rozpůlka, semínka můžeš odstranit, pokud chceš hladší passatu.
-
-
Rozmixuj rajčata:
-
Použij tyčový mixér a rozmixuj rajčata na hladké pyré.
-
-
Přeceď (volitelně):
-
Pokud chceš opravdu hodně hladkou passatu, přeceď pyré přes jemné sítko.
-
-
Přidej sůl a olej:
-
Dochut rajčatové pyré solí a můžeš přidat trochu olivového oleje pro lepší chuť.
-
-
Provař (volitelně):
-
Pokud chceš passatu použít hned, můžeš ji krátce provařit, aby se chutě spojily a omáčka lehce zhoustla.
-
Tipy:
-
Pokud děláš větší množství, můžeš passatu zavařit nebo zamrazit na později.
-
Čerstvá domácí passata bude mít trochu jinou, svěžejší chuť než ta z konzervy.