Recept na sugo na pizzu a passata

[05.06.2025]

Ingredience (na cca 300 ml omáčky):

  • 400g konzerva kvalitních drcených loupaných rajčat (nebo passata)

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 1–2 stroužky česneku (jemně nasekané nebo prolisované)

  • 1 čajová lžička sušeného oregano (nebo pár lístků čerstvé bazalky)

  • 1/2 čajové lžičky soli (dle chuti)

  • špetka cukru (pokud jsou rajčata hodně kyselá)

  • čerstvě mletý pepř dle chuti (volitelné)


Postup:

  1. Na pánvi na středním plameni rozehřej olivový olej.

  2. Přidej nasekaný česnek a lehce ho osmaž, jen dokud nezačne vonět (pozor, aby nezhořkl).

  3. Přidej drcená rajčata (nebo passatu) a dobře promíchej.

  4. Přidej oregano, sůl, pepř a případně cukr.

  5. Nech omáčku asi 10–15 minut jemně probublávat, aby se chutě spojily a omáčka lehce zhoustla.

  6. Na závěr můžeš přidat čerstvou bazalku, pokud chceš.

  7. Nech omáčku vychladnout, pak ji rovnoměrně rozetři na pizza těsto před pečením.


Tipy:

  • Pokud nemáš čas nebo chceš opravdu jednoduchou verzi, můžeš sugo i pouze smíchat za studena bez vaření, ale krátké provaření zvýrazní chuť.

  • Česnek můžeš vynechat, pokud chceš jemnější chuť.

  • Kvalitní rajčata jsou základ — vyplatí se použít dobrá loupaná rajčata nebo passatu.




Jak vyrobit domácí passatu

Ingredience:

  • Zralá rajčata (nejlépe odrůda San Marzano nebo jiná masitá rajčata)

  • Sůl (dle chuti)

  • (Volitelně) trochu olivového oleje


Postup:

  1. Rajčata spař:

    • Udělej na rajčatech malý křížek na spodní straně.

    • Vhoď je na 30-60 sekund do vroucí vody, pak je rychle přesuň do ledové vody.

    • Díky tomu půjde slupka snadno sloupnout.

  2. Oloupej rajčata:

    • Sloupni slupku, měla by jít lehce dolů.

  3. Odstraň semínka (volitelně):

    • Rajčata rozpůl nebo rozpůlka, semínka můžeš odstranit, pokud chceš hladší passatu.

  4. Rozmixuj rajčata:

    • Použij tyčový mixér a rozmixuj rajčata na hladké pyré.

  5. Přeceď (volitelně):

    • Pokud chceš opravdu hodně hladkou passatu, přeceď pyré přes jemné sítko.

  6. Přidej sůl a olej:

    • Dochut rajčatové pyré solí a můžeš přidat trochu olivového oleje pro lepší chuť.

  7. Provař (volitelně):

    • Pokud chceš passatu použít hned, můžeš ji krátce provařit, aby se chutě spojily a omáčka lehce zhoustla.


Tipy:

  • Pokud děláš větší množství, můžeš passatu zavařit nebo zamrazit na později.

  • Čerstvá domácí passata bude mít trochu jinou, svěžejší chuť než ta z konzervy.







přidat komentář