Spaghetti Bolognese
[05.06.2025]
225 g mletého hovězího masa
225 g mletého vepřového masa
1 cibule, nakrájená na kostičky
1 mrkev, nakrájená na kostičky
1 stonek celeru, nakrájený na kostičky
2 PL olivového oleje
120 ml červeného nebo bílého vína
1 plechovka (410 g) celých rajčat nebo 2 hrnky (500 ml) protlaku
240 ml mléka
1 bobkový list
1 lžička soli
1/2 lžičky černého pepře
Parmigiano Reggiano, k servírování
Čerstvá petrželka nebo bazalka na ozdobu
Krok 1: Příprava ingrediencí
- Nakrájejte zeleninu : Nakrájejte 1 cibuli, 1 mrkev a 1 stonek celeru co nejjemněji. Omáčka tak bude mít hladkou texturu.
Krok 2: Spusťte omáčku
- Orestujte zeleninu : Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte cibuli, mrkev a celer a vařte 5–7 minut, dokud nezměknou.
- Opečte maso : Do pánve přidejte 225 g mletého hovězího masa a 225 g mletého vepřového masa. Smažte dozlatova, přičemž je rozdrobte dřevěnou lžící.
Krok 3: Přidejte tekutiny
- Deglazování vínem : Zalijte ½ šálkem (120 ml) červeného nebo bílého vína a nechte vařit na mírném ohni, dokud se téměř neodpaří, asi 5 minut.
- Přidejte rajčata : Vmíchejte 1 konzervu (410 g) celých rajčat a rozlomte je lžící nebo 2 hrnky (500 ml) passaty.
Krok 4: Vařte omáčku
- Přidejte bylinky a mléko : Vmíchejte 1 hrnek (240 ml) mléka, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře a bobkový list. Snižte plamen na minimum a nechte 1,5–2 hodiny mírně vařit za občasného míchání.