Rýnský jablečný koláč (Apfelriemchen)

[05.06.2025]

Na jablečnou náplň:

900g kyselých jablek , oloupaných a nakrájených

45g bílého krystalového cukru

80ml vody

1/2 ČL skořice

Na kynuté těsto:

150ml mléka

40g másla

15g čerstvého (nebo 7g sušeného) droždí

270g hladké mouky

45g cukru

2 lžičky citronové kůry

1 žloutek

Na glazuru:

1 1/2 PL meruňkové marmelády

1/2 ČL vody


Krok 1: Příprava jablečné náplně
  1. Nakrájení a vaření : Oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte 900 g jablek na malé kostičky. Přidejte je do hrnce se 3 lžícemi cukru, ⅓ šálkem (80 ml) vody a ½ lžičkou skořice.
  2. Vařte na mírném ohni : Vařte na středním plameni 12–15 minut za občasného míchání, dokud jablka nezměknou, ale nebudou rozvařená. Sejměte z plotny a nechte je zcela vychladnout.

Krok 2: Příprava kynutého těsta

  1. Zahřejte mléko s máslem : Zahřejte ½ hrnku + 2 lžíce (150 ml) mléka se 3 lžícemi (40 g) másla, dokud nebude mírně teplé – ne horké! Vmíchejte 15 g čerstvého droždí a vmíchejte do něj, dokud se nerozpustí. Ujistěte se, že mléko není příliš horké, protože by to droždí zabilo.
  2. Míchání a hnětění : V míse smíchejte 2 ¼ hrnku (270 g) mouky, 3 lžíce cukru a 2 lžičky citronové kůry. Vlijte směs s droždím a přidejte 1 žloutek. Hněťte do hladka a pružnosti, asi 8–10 minut.
  3. Nechte kynout : Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 35–40 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Sestavení dortu

  1. Příprava plechu : Předehřejte troubu na 165 °C (325 °F, s horkovzduchem). Vyložte dortovou formu pečicím papírem nebo ji vymažte máslem. (horní a spodní ohřev 165st a 35-40 minut)
  2. Rozválení těsta : ¾ těsta rozválejte do kruhu o šířce asi 30 cm. Vložte ho do formy a vytvořte okraj o šířce 2,5 cm.
  3. Přidání náplně : Vychladlou jablečnou směs rovnoměrně rozetřete na těsto. Pro křupavost můžete přidat i několik nakrájených čerstvých jablek.
  4. Příprava mřížky : Zbývající těsto rozválejte a nakrájejte na tenké proužky. Proužky položte přes jablka do mřížkového vzoru.

Krok 4: Pečení a glazování

  1. Potřete a pečte : Potřete mřížku rozšlehaným žloutkem. Pečte 30–35 minut nebo dozlatova. Dávejte pozor, abyste ji nepřipálili.
  2. Poleva : Zahřejte 1 ½ lžíce meruňkového džemu s ½ lžičkou vody do hladka. Potřete jím teplý dort a dle chuti posypte cukrem. Před podáváním nechte dort vychladnout a podávejte se šlehačkou.

upečeno 5.6.2025

https://easyworldrecipes.com/rhenish-apple-cake-apfelriemchen/







přidat komentář