Karbanátky

[04.03.2021]
  • 1,5 kg směsi mletého masa
  • 2 vejce
  • 2 cibule, pokrájené najemno
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majoránky, petrželová nať
  • strouhanka na zahuštění
  • 2 lžičky koření na mleté maso
  • sůl a pepř, olej na smažení
1. Okořeňte to!
Do mísy dejte mleté maso (hovězí a vepřové). Přidejte vajíčka, cibulku, česnek, kečup, hořčici a koření. Pokud nemáte předpřipravenou kořenicí směs, okořeňte si maso sami: zkuste tymián, nové koření nebo nepálivou papriku. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku.

2. Poctivě to promíchejte
Můžete přidat i nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať; krásně zvýrazní barvu i vůni. Podle chuti osolte a opepřete a všechny suroviny důkladně ručně prohněťte. Výsledkem by měla být hmota, ze které se dobře tvarují kuličky – ani moc řídká, ani moc tuhá.

3. Vytvarujte masové koláčky
Před další prací si navlhčete ruce. Tvarujte bochánky menší než vaše dlaň a ne příliš silné. Karbanátky lze v této fázi zamrazit; aby se neslepily, dejte je do mrazáku nejdřív na plastovém tácku a teprve potom je přesuňte do igelitového sáčku.

4. Dokončete dílo

Bochánky smažte z obou stran v rozpáleném oleji tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými ubrousky – odsají přebytečný tuk. Karbanátky jsou skvělé samotné nebo s bramborovou kaší.

Užijte si je jednoduše – třeba s křupavým chlebem a kyselou okurkoul

originál https://www.apetitonline.cz/recepty/1708-karbanatky.html






přidat komentář